Μαθητές από τη Χίο στο τελικό του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Γυμνασίου

Στην τελική φάση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» προκρίθηκαν μαθητές Γυμνασίου από τη Χίο και θα μεταβούν στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου για να συμμετέχουν στο τελικό. Ο διαγωνισμός οργανώνεται από τον οργανισμό WRO Hellas υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Οι τρεις ομάδες (Βενέτικο, Vrontobots  και Aslanators) από Χίο, οι οποίες διαγωνίστηκαν στον  Περιφερειακό Τελικό Βόρειου Αιγαίου, προέκυψαν από τους μαθητές Γυμνασίου που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση, που απευθύνθηκε σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου της Χίου, και παρακολούθησαν το Σεμινάριο Ρομποτικής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Δ.Δ.Ε. Χίου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών συσκευών του πακέτου LEGO Mindstorms EV3.  Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 δίωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες τόσο στο εργαστήριο του 3ου ΓΕΛ όσο και διαδικτυακά (μέσω Edmodo), αξιοποιώντας το υλικό που διαθέτει ο σύλλογός μας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους επιμορφούμενους.

 

Οι μαθητές κλήθηκαν να κατασκευάσουν για τον διαγωνισμό μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα διασχίζει αυτοματοποιημένα και μέσω προγραμματισμού της λειτουργίας κινητήρων και αισθητήρων μια περιπετειώδη διαδρομή πάνω σε έναν χάρτη ολοκληρώνοντας τις διάφορες δοκιμασίες που συναντά (περισσότερες πληροφορίες στο  http://wrohellas.gr/κανόνες-διαγωνισμού-γυμνασίου-2/).

Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σημείο αυτό σε εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή:

  • τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας “WRO Hellas” καθώς και το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης οι οποίοι μας δώρησαν από ένα κιτ ρομποτικής LEGO Mindstorms EV3,

  • την εταιρεία “Ο ΤΥΠΟΣ – ΖΗΣΙΜΟΣ” για την δωρεάν εκτύπωση της πίστας δοκιμών που ήταν απαραίτητη για την προετοιμασία των ομάδων για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό

  • τη Διεύθυνση του 3ου ΓΕΛ Χίου για τη φιλοξενία, καθώς ο σύλλογός μας δεν διαθέτει ακόμα δικό του χώρο για να στεγάζει τις δράσεις του.

Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, το εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε, αλλά κυρίως η υπόσχεση που δόθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς  ότι θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά, μας κάνουν αισιόδοξους ότι η Χίος και μελλοντικά θα είναι δυναμικά παρούσα στον τομέα της ρομποτικής, διεκδικώντας επιτυχίες και προσελκύοντας το ενδιαφέρον μαθητών όλων των ηλικιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους σε αντικείμενα που δεν προλαβαίνουν να γνωρίσουν στο σχολείο τους λόγω δομής του σχολικού προγράμματος αλλά και έλλειψης πόρων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά που θα συμμετέχουν στον τελικό!

Leave a Reply