Έναρξη λειτουργίας ψηφιακού μουσείου Πληροφορικής,

Ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου ανακοινώνει τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας ψηφιακού μουσείου Πληροφορικής, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλους στη διεύθυνση museum.sepchiou.gr.

Μουσείο Πληροφορικής Σ.Ε.Π. Χίου

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου Πληροφορικής στην Χίο γεννήθηκε το 2013. Αναζητήσαμε και συνεχίζουμε να αναζητούμε και να συλλέγουμε υλικό σχετικό με τους υπολογιστές, όπως παλιές υπολογιστικές μηχανές, παιχνιδομηχανές, βιβλία και περιοδικά Πληροφορικής, διάτρητες κάρτες, κ.λπ.).

Με την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακού και φυσικού μουσείου πληροφορικής» και  κωδικό 2016-1-EL01-KA102-023226  εκπαιδευτικοί του Συλλόγου συμμετείχαν και επιμορφώθηκαν από εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις:

  • Το Νοέμβριο του 2016 στην Ολλανδία, στο ίδρυμα για την Ιστορία της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν και

  • Το Μάρτιο του 2017 στην Ισπανία, στο Μουσείο Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου της Βαλένθια.


Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα, αποτέλεσαν τη βάση για την υλοποίηση του ψηφιακού μουσείου Πληροφορικής στη συλλογή του οποίου θα βρείτε:

  • Ηλεκτρικές αριθμομηχανές και γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις της Χίου, παιχνιδομηχανές που χάρισαν χαμόγελα στα παιδικά μας χρόνια, υπολογιστές θρύλους, όπως Amstrad και Spectrum, που μας εισήγαγαν στις έννοιες του προγραμματισμού.

  • Βιβλία προγραμματισμού σε αγαπημένες γλώσσες, περιοδικά όπως Computer για όλους, PIXEL και RAM που συνόδευσαν τις νεανικές μας αναζητήσεις στον χώρο της πληροφορικής, εγχειρίδια χρήσης υλικού και λογισμικού των αντίστοιχων εκθεμάτων.

  • Λειτουργικά συστήματα, λογισμικά εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού δικτύου, συλλογές γραμματοσειρών και εφαρμογές γραφείου μιας παλαιότερης εποχής.

Στο μέλλον οι σελίδες του  ψηφιακού μας μουσείου σταδιακά θα εμπλουτίζονται με νέο υλικό, αλλά και με online εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα συνδέονται με τα εκθέματα.

Αποτελεί όνειρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής, η εύρεση στέγης που θα δώσει φυσική υπόσταση στο όραμα της δημιουργίας Μουσείου Πληροφορικής.  

Σεπτέμβριος 2017
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου