Εγκαίνια της Έκθεσης Άβαξ στη Χίο

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκαν στο Ομήρειο τα εγκαίνια της έκθεσης Άβαξ | Πλευρές της Ιστορίας των Υπολογιστών στην Ελλάδα. Σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, ανάμεσα στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, τους άβακες, τις μηχανικές αριθμομηχανές και τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’80, οι επισκέπτες μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους και άκουσαν τις εξαιρετικές ομιλίες, που μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς παρακάτω.

Η Αλεξάνδρα Λέκκα, επιμελήτρια της έκθεσης και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών, εξήγησε την εκπαιδευτική προσέγγιση της έκθεσης και μίλησε για τους συντελεστές της.

Ο Αριστοτέλης Τύμπας, επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Τεχνολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, μίλησε για τον υπολογισμό και την ιστορία του, ζωντανεύοντας άβακες και λογαριθμικούς κανόνες.

Ο Φώτης Σιδηροφάγης, Προϊστάμενος του Περιφερειακού Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Χίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκανε μια παραστατική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων στο χώρο των πανεπιστημίων, γενικά στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Χίο.

Ο Παντελής Ι. Σαλλιάρης, μαθηματικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που εμπορεύτηκαν υπολογιστές στη Χίο, ως αντιπρόσωπος της Rainbow. Στην ομιλία του αφηγήθηκε με ενθουσιασμό και χιούμορ ιστορίες από εκείνη την περίοδο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους ομιλητές για τις ξεχωριστές στιγμές που μας χάρισαν, όπως επίσης και τα μέλη του που βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης. Απευθύνουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Λέκκα, χάρη στην οποία μας δόθηκε η ευκαρία να απολαύσουμε στη Χίο μια τόσο ξεχωριστή έκθεση.