Η ώρα του κώδικα 2014

Η «Ώρα του Κώδικα» (Hour of Code) είναι μια παγκόσμια καμπάνια που ξεκίνησε το 2013 με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τον κόσμο της πληροφορικής, όχι από τη μεριά του χρήστη, αλλά από τη μεριά του δημιουργού, που καλείται να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει απλά προγράμματα με παιγνιώδη τρόπο. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη στην ιστορία εκδήλωση για τη μάθηση, καθώς ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν παγκοσμίως ξεπερνάει τα δέκα εκατομμύρια.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου και το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου, με την υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Χίου, οργανώνουν μια σχετική εκδήλωση στο 2ο Γενικό Λύκειο Χίου (Ρίτσου 11), που απευθύνεται σε μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα,το Σάββατο 13/12/2014 θα λειτουργήσουν εργαστήρια για μαθητές δημοτικού από τις 09:30 μέχρι τις 12:15, στα οποία 40 παιδιά χωρισμένα σε δυο τμήματα θα εμπλακούν σε:

α) κιναισθητικές δραστηριότητες με μορφή παιχνιδιού με σκοπό τη γνωριμία τους με την υπολογιστική και την αλγοριθμική σκέψη. Οι δραστηριότητες αυτές παρόλο που αφορούν στην Επιστήμη των Υπολογιστών διεξάγονται χωρίς την χρήση υπολογιστή. 
β) επιλεγμένα προγραμματιστικά προβλήματα προς επίλυση στον Η/Υ (από την ιστοσελίδα code.org) για την εξοικείωσή τους με βασικές υπολογιστικές έννοιες. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν την πλοήγηση μέσα σε λαβύρινθο, τη σχεδίαση αντικειμένων στην οθόνη, καθώς και τη δημιουργία απλών ιστοριών και παιχνιδιών.

Στη συνέχεια, για όσα παιδιά το επιθυμούν, θα ακολουθήσει ένα εργαστήριο με πιο προχωρημένα θέματα προγραμματισμού και τις εφαρμογές τους στον πραγματικό κόσμο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 12:30 μέχρι τις 14:00 και θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν μέχρι 16 παιδιά. Το εργαστήριο περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός παιχνιδιού σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον κατάλληλο για παιδιά (Scratch) σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό ενός μικροελεγκτή (Arduino) και μιας συσκευής αναγνώρισης της κίνησης των χεριών και των δακτύλων (Leap Motion).

Την Κυριακή 14/12/2014 το εργαστήριο θα διεξαχθεί 10:00-13:00 και απευθύνεται σε 20 μαθητές Γυμνασίου. Το εργαστήριο περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ με την χρήση του κιτ ρομποτικής Lego Mindstorms EV3.

Οι γονείς καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή των παιδιών τους από 1 έως και 5 Δεκεμβρίου και ώρες 11:00 – 13:00, είτε επιτόπου στο γραφείο του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Χίου (Πολυτεχνείου 13, 3ος όροφος), είτε τηλεφωνικά στο 22710 21447.

Η υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα για την έγκριση συμμετοχής του παιδιού συμπληρώνεται είτε στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Χίου, είτε κατά την προσέλευση του μαθητή στο χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου.

Επειδή οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.