Ψήφισμα 2-7-2013

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΠΕΚαΠ, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 6 μ.μ στο βιβλιοπωλείο Πάπυρος. Παράλληλα, εξέδωσε το ψήφισμα που ακολουθεί, το οποίο αναρτήθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Ψήφισμα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου εκφράζει την αγανάκτηση του για τη λογιστική αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση και αντιτίθεται στο κλείσιμο σχολείων, την μείωση των τμημάτων διδασκαλίας δια της αύξησης του μεγέθους τους, τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και τις λοιπές πρακτικές που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την παιδεία που παρέχεται στους μαθητές.

Στα πλαίσια αυτής της υποβάθμισης, το σύγχρονο «ψηφιακό» Σχολείο, της εποχής της πληροφορίας, δεν διδάσκει στους μαθητές του Πληροφορική…

  • Το μάθημα του Γυμνασίου εξακολουθεί να διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα.
  • Οι μαθητές του Λυκείου μπορούν να αποφοιτήσουν χωρίς να διδαχθούν ούτε μια ώρα Πληροφορικής.
  • Οι ώρες διδασκαλίας στο Γενικό Λύκειο μειώθηκαν.
  • Οι ώρες διδασκαλίας στο ΕΠΑΛ μειώθηκαν.
  • Τα μαθήματα Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ διδάσκονται και από άλλες ειδικότητες.
  • Παραγνωρίζεται συστηματικά ο επιπλέον φόρτος του εξωδιδακτικού έργου που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής σε θέματα υποστήριξης των σχολείων σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο.

Δε δεχόμαστε να κατηγορούμαστε ως «τεμπέληδες» και «πλεονάζοντες» ενώ παράλληλα το Υπουργείο μόλις πέρυσι προσέλαβε αναπληρωτές της ειδικότητας μας.

Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής της Χίου ζητούμε να εκτελέσουμε το έργο για το οποίο διοριστήκαμε και μέχρι σήμερα επιτελούμε με όλες μας τις δυνάμεις: την ανάπτυξη της πληροφορικής παιδείας στους μαθητές μας. Ζητούμε την αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής σε όλες της βαθμίδες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών σύμφωνου με τα αντίστοιχα των ανεπτυγμένων χωρών.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε σχεδιασμούς του Υπουργείου που αντιμετωπίζουν την Παιδεία αποκλειστικά με οικονομικούς όρους και στηρίζουμε κάθε μορφή αντίδρασης που μπορεί να ανατρέψει τέτοιου είδους πρακτικές. Συντασσόμαστε με την ΠΕΚΑΠ σε κάθε δράση που θεωρεί κατάλληλη και ζητούμε την υποστήριξη του εκπαιδευτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, εφόσον θεωρεί δίκαιες τις θέσεις μας.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Αντωνόγλου

Ο Γραμματέας
Γιώργος Μπουκέας

Τα μέλη
Βασίλης Βασιλάκης
Παναγιώτης Γιαννακούλιας
Κατερίνα Επιτροπάκη
Στέλιος Καραμανής
Γιώργος Κοντογιάννης
Χρύσω Μανωλάκη
Ηλίας Παπαδόπουλος
Πάρης Παπαπαρασκευάς
Πολύκαρπος Σκαπινάκης
Κατερίνα Σκόκου
Κώστας Σμυρνιούδης
Γιάννης Συρρής
Γιώργος Φουκαράκης
Γιώργος Χατζηνικολάκης