Δελτίο Τύπου Erasmus+ (Tallin-Tartu)

Ο Σ.Ε.Π. Χίου στην Εσθονία

 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο: “Η ρομποτική στην εκπαίδευση”, που υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ροή εκπαίδευσης δέκα μελών του στην Εσθονία και συγκεκριμένα στις πόλεις Tallinn και Tartu στο διάστημα από 29 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα στο Tallinn είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα της Robotex 2018, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ρομποτικής παγκοσμίως. Συμμετείχαμε σε επιλεγμένα εργαστήρια (workshops) που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης, ενώ παρακολουθήσαμε τους παράλληλους διαγωνισμούς διαφόρων κατηγοριών και ηλικιών. Μας δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα και πολύπλευρα διάφορες πτυχές της ρομποτικής και των αυτοματισμών, να συνομιλήσουμε με εκθέτες και διαγωνιζόμενους, με όλα τα παραπάνω να αποτελούν πηγή γνώσης και εμπειριών για όλους εμάς.

Στην συνέχεια στο Tartu, υπό την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας Robootika εκπαιδευτήκαμε σε θέματα που αφορούν την ρομποτική και τη χρήση της στην εκπαίδευση. Μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα μαθήματα γνωρίσαμε τη σημασία και τα οφέλη της χρήσης δραστηριοτήτων ρομποτικής εντός και εκτός σχολείου, καθώς και τις δυνατότητες και το περιβάλλον προγραμματισμού δυο πλατφορμών εκπαιδευτικής ρομποτικής της LEGO (Midstorms EV3 και WeDo 2.0).  Εκτός των άλλων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης επισκεφτήκαμε και τους χώρους της Τεχνολογικής Σχολής του (University Institute of Technology) Tartu, όπου μας παρουσιάστηκαν κάποια πιο προχωρημένα έργα ρομποτικής, αλλά και το σχολείο Tartu Kivilinna Kool στο οποίο διδάσκει μέλος της ομάδας Robootika, όπου είδαμε τον τρόπο που έχει οργανωθεί και λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από μαθητές και γονείς, εδώ και πολλά χρόνια, ένα club Ρομποτικής.

Επιστρέψαμε από την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογικά Εσθονία έχοντας αναβαθμίσει το επίπεδο της γνώσης μας σχετικά με την ρομποτική και ευελπιστούμε να καταφέρουμε να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και τις εμπειρίες μας στους συναδέλφους και στους μαθητές μας, είτε εντός του σχολικού προγράμματος,  είτε μέσω της διοργάνωσης κάποιου Εργαστηρίου Ρομποτικής, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και στο παρελθόν.