Code club 2016 poster

Code Club 2016

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου θα πραγματοποιήσει το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2016, τρία εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Προγραμματισμός σε App Inventor διάρκειας 15 ωρών (6 συναντήσεις των 2,5 ωρών η κάθε μία), που θα ξεκινήσει το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 και θα διεξαχθεί στο 2ο ΓΕΛ Χίου.
    Ώρα διεξαγωγής: 17.00 – 19.30. Για μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου, καθώς και Α’ Λυκείου.
  • Προγραμματισμός σε Python και εφαρμογή του στο Raspberry Pi, διάρκειας 15 ωρών (6 συναντήσεις των 2,5 ωρών η κάθε μία), που θα ξεκινήσει το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 και θα διεξαχθεί στο 2ο ΓΕΛ Χίου.
    Ώρα διεξαγωγής: 17.00 – 19.30. Για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου.
  • Προγραμματισμός του μικροελεγκτή Arduino, διάρκειας 12 ωρών (6 συναντήσεις των 2 ωρών η κάθε μία), που θα ξεκινήσει το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 και θα διεξαχθεί στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου.
    Ώρα διεξαγωγής: 11.00 – 13.00. Για μαθητές Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου.

Προκειμένου να λάβετε μέρος στο εργαστήριο που επιθυμείτε, συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

 

Περισσοτερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22710 21447, 22710 20239 και στη συνέχεια του άρθρου.

 Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το αντικείμενο του κάθε εργαστηρίου.

App Inventor

Θέλεις να δημιουργείς τις δικές σου εφαρμογές και παιχνίδια για το κινητό και το τάμπλετ σου; Έχεις την απορία να μάθεις πώς δημιουργούνται τα προγράμματα που χρησιμοποιείς στις κινητές σου συσκευές; Έλα στο εργαστήριο του App Inventor και θα πάρεις τις απαντήσεις που αναζητάς! Το App Inventor είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού με πλακίδια, που δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε, χωρίς να έχει προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού, να δημιουργήσει εύκολα και σύντομα τις δικές του εφαρμογές για κινητές συσκευές. Υλοποίησε την εφαρμογή σου, σκάναρε το QR Code της με το κινητό σου και δες την να παίρνει σάρκα και οστά!

Python – Raspberry Pi

Η Python είναι μια από τις πέντε δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο. Παρόλο που χρησιμοποιείται για πραγματικές εφαρμογές ακόμα και στη Google ή τη NASA, θεωρείται μια εξαιρετική γλώσσα για αρχάριους. Σε αυτό το εργαστήριο δεν θα χρησιμοποιήσεις χρωματιστά πλακίδια, όπως στο Scratch ή στο AppInventor, αλλά ένα πραγματικό περιβάλλον προγραμματισμού. Δεν θα δημιουργήσεις εφαρμογές με εντυπωσιακά γραφικά, αλλά “έξυπνα” προγράμματα με τα οποία θα συνομιλείς και θα παίζεις, για να καταλάβεις καλύτερα τι κρύβεται κάτω από το περίπλοκο λογισμικό που βλέπεις γύρω σου.

Πως θα σου φαινόταν αν στη συνέχεια όσα έμαθες τα αξιοποιούσες για:

– να φτιάξεις ένα συναγερμό ή μια κάμερα ασφαλείας που να τραβάει φωτογραφίες και να σε ειδοποιεί με μήνυμα;
– να ανάβεις τα φώτα ή να ανοίγεις την πόρτα του γκαράζ από το κινητό σου;
– να φτιάξεις ένα μετεωρολογικό σταθμό στο μπαλκόνι σου;
– να φτιάξεις το δικό σου τηλεχειριζόμενο ρομπότ;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη Python και το Raspberry Pi! To Raspberry Pi είναι ένας οικονομικός, πολύ μικρός αλλά ισχυρός υπολογιστής που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πως συνδέονται και προγραμματίζονται οι υπολογιστές με συσκευές και αισθητήρες και να σε εισάγει σε έναν μαγικό κόσμο αυτοματισμών, όπου ο βασικός περιορισμός δεν είναι άλλος από τη φαντασία σου!

Arduino

To Arduino είναι ένα είδος υπολογιστή (microcontroller) πάνω στο οποίο μπορούν να συνδεθούν διάφορες συσκευές του πραγματικού κόσμου και αφού προγραμματιστεί κατάλληλα, μπορεί να κάνει αυτές τις συσκευές να λειτουργήσουν με τον τρόπο που επιθυμούμε εμείς. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδέσουμε πάνω του ένα θερμόμετρο και όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο όριο να το προγραμματίσουμε έτσι ώστε να ξεκινά αυτόματα έναν ανεμιστήρα. Στο εργαστήριο θα δωθεί έμφαση στα παρακάτω:

– Ηλεκτρονικά κυκλώματα (Βασικά κυκλώματα που έχουν διδαχθεί στο μάθημα της Φυσικής)
– Χρήση διαφόρων αισθητήρων (θερμοκρασίας, δύναμης, απόστασης κλπ)
– Προγραμματισμός σε C++